NL-CROKINOLE

Regelementen

De officiële Crokinole regelementen

1. De Basisregels

Spelers nemen om de beurt schoten op schijven over het ronde houten bord door de schijven met hun vingers te tikken. Spelers proberen hun schijven in scoregebieden op het bord te laten landen, waarbij het hoogst scorende gebied het verzonken gat in het midden van het bord is. Elke ronde schiet elke speler/kant afwisselend een vast aantal schijven (meestal 8 of 6), waarbij ze elke beurt één schijf afschieten.

a) Wie begint?

Speelvolgorde en zit positie worden bepaald door kans. Gooi een munt op of benk zelf een leuke manier. De speler die niet begint heeft die ronde een voordeel omdat hij/zij als laatste een schijf mag schieten, dit noemt men ook wel "De Hammer".

b) Twee of vier

Met twee spelers enkelspel schieten elk 8 schijven beurtelings af. Bij een dubbelspel (4 spelers, 2 teams) zitten de partners aan weerszijden. Een team heeft dezelfde kleur en elke team speler schiet met de klok mee,

6 schijven beurtelings af.

c) Een spel

Elke speler moet om de beurt proberen een geldig schot te maken vanaf zijn/haar eigen schietlijn. 2 spelers wisselen elkaar af. Bij een dubbelspel zal het begin van elk spel met de klok mee bewegen. Als alle schijven op zijn is het spel over en worden punten geteld.

d) Een wedstrijd

Het aantal spellen in een wedstrijd wordt bepaald door de toernooiregels of de spelers zelf. 10 spellen in één wedstrijd is een goede standard. Tijdens kampioen-schappen worden vaak verschillende aantallen gehanteerd vanwege tijdsgebrek.

Alle genoemde regels zijn gebaseerd op de officiële relementen van de Canadese Crokinole Vereniging.

Defenitie

2. Een geldig schot

a) Tegenstander-schijven

Als er tegenstanderschijven in het spel zijn, moet ten minste één van de schijven van de schutter rechtstreeks een tegenstanderschijf raken of door het raken van één van zijn/haar schijven die al in het spel zijn, een tegenstanderschijf raken.

b) Geen Tegenstander

Als er geen tegenstanderschijven in het spel zijn, moet de geschoten schijf of ten minste één schijf die tijdens de worp is geraakt, de 15 lijn raken of binnen de 15 lijn eindigen. Een score direct in het 20 punten gat wordt ook beschouwd als binnen de 15 lijn

c) Ongeldige shot

Als er op een beurt geen geldige worp wordt gedaan, worden de geschoten schijf en alle andere geraakte schijven, inclusief eventuele 20s, verwijderd. Leg je eigen schijven die actief mee deden in de foute actie in de goot en tel de punten niet.

Hoe schiet je

een schijf?

Een crokinole-schot wordt bereikt door het stevig vasthouden van het uiteinde van je wijs- of middelvinger tegen de duim en vervolgens een snelle knip beweging tegen de schijf om deze over het speeloppervlak te stoten.

"Singles Crokinole "

3. Twee spelers

a) 8 Schijven

Tegenstanders moeten aan tegenovergestelde zijden van het bord zitten en elk een andere kleur schijven hebben. Spelers beginnen elk met 8 schijven en wisselen elkaar af bij het spelen.

b) De Hammer

Na een ronde van een spel wisselen spelers elkaar af met starten. Je hebt namelijk een voordeel als je de laatste buert in een spel hebt. Dit noemen ze in Crokinole kringen "De Hammer ".

c) Coaching van derde

Tijdens een wedstrijd mag een single speler niet gecoacht worden. Gaat het om een vriendschappelijk duel dan is dit geen probleem.

Waar kan je een Crokinole board kopen?

Een Crokinole bord aanschaffen is niet goedkoop ook zijn er nog weinig winkels waar je een Crokinolebord kan kopen. Om je een beetje wegwijs te maken in het aanbod heet NL-Crokinole een overzicht gemaakt.

"Doubles Crokinole "

4. Vier spelers

a) Partners in Crokinole

Partners moeten aan tegen-overgestelde zijden van het bord zitten en dezelfde kleur schijven spelen, die verschillend zijn van de kleur van hun tegenstanders. Als een team als eerste mag spelen, mogen de partners beslissen wie van hen zal beginnen. Spelers beginnen elk met 6 schijven.

a) Met de klok mee

In elke volgende ronde van een spel moet met de klok mee een andere team speler beginnen. In een wedstrijd met meerdere spellen tussen 2 teams, wisselen de teams af met starten.

c) Partner Coaching

Een team speler mag alleen door zijn partner worden gecoacht tijdens het spel.

Speel variaties

met Crokinole Imperium

Crokinole Imperium introduceert drie gloednieuwe ervaringen aan het klassieke spel van crokinole door nieuwe regels te introduceren die gecombineerd worden met een rijke Middeleeuws-Latijnse geschiedenis.

Jij en je tegenstander vertegenwoordigen oorlogvoerende koninkrijken en strijden op je Crokinole-bord totdat er één overwinnaar is in een wedstrijd van 10 punten!

Hoe houd je de score bij?

5. Puntentelling

a) Punten regio's

Het centrale gat telt als 20, de regio eromheen als 15, de volgende regio (buiten de pinnen) als 10 en de buitenste regio als 5.

b) Binnen de lijnen

Een schijf scoort de laagste waarde van elke regio van het bord waarmee het in contact komt. Raakt een schijf de buitenste lijn dan dient deze nog tijdens het spel in de goot gelegt te worden.

c) Twintig punten

Om 20 te scoren, moet een schijf volledig plat in het centrale gat liggen. Alleen dan moet de schijf verplaatst worden buiten het speelveld om na het spel bij de punten op te tellen.

d) Raakt de schijf de lijn?

Als een schijf plat op het bord ligt, is het bepalende factor om te beslissen of het een lijn raakt, of de onderste rand van de schijf over een deel van de lijn gaat (niet waar de rand van de schijf lijkt te zijn wanneer deze van bovenaf wordt bekeken)

e) Wedstijd punten

Wanneer een speler de meeste punten in een spel heeft gemaakt krijgt hij/zij 2 punten. Is het punten aantal gelijk dan krijgt ieder 1 punt.

Traditioneel punten tellen

Er is nog een andere manier van tellem deze gaat als volgt. Trek de kleinere score af van de grotere score. De speler of het partnerschap met de hogere score wint het verschil in punten. Als geen van beide spelers of partnerschappen een totaal van 100 punten heeft bereikt, wordt de volgende ronde gestart door de persoon links van de leider.

Extra schiet regelementen

6. Op de juiste manier schieten

a) No touching

Tijdens de beurt van de tegenstander mag een speler het bord of de tafel niet aanraken, een schijf op zijn plaats leggen of ongewone geluiden of bewegingen maken die bedoeld zijn om de tegenstander af te leiden.

b) Met één arm op het bord

Tijdens een schot mag alleen de schietende hand, pols en onderarm van de speler het bord of de tafel raken.

c) Geduld is een schone zaak

Voordat een speler schiet, moet hij wachten tot alle beweging van de schijven van de vorige beurt is gestopt.

d) Schiet vanaf jou eigen schietlijn

Een schijf moet starten vanuit een vlakke, stilstaande positie en moet een deel van de buitenrandlijn van het kwadrant van de speler raken of zowel de buitenrandlijn als de kwadrantverdelingslijn van een speler raken.

e) Geen hulpmiddelen

Een schijf moet met één of meer vingers worden geslagen. Hulpmiddelen zoals vingerbeschermers zijn niet toegestaan.

f) Niet schudden

Opzettelijk of overdreven schudden van het bord met de schietende hand of op enige andere manier is niet toegestaan.

g) Plaats je schijf op de juiste plek

Zodra een speler zijn vinger en schijf in een setpositie heeft in voorbereiding op een schot, en de schijf zijn/haar vinger verlaat, wordt een schot geacht te hebben plaatsgevonden.

h) Blijf zitten waar je zit

Het bord of de stoel van een speler mag niet worden verplaatst terwijl het spel aan de gang is, behalve dat een speler zijn stoel mag verplaatsen om een schijf op te rapen die buiten bereik is gevallen.

i) De “one-cheek rule”

Tijdens het schieten moet ten minste een deel van de achterkant van de speler in contact zijn met de zitting van zijn stoel.

j) Voeten op de vloer

Elk been van de stoel van een speler moet in contact zijn met de vloer. (geen leunen op de stoel)

k) Geen speciale ondersteuning

Geen enkel deel van het lichaam van een speler, behalve de voeten, mag de vloer raken. Geen andere vorm van ondersteuning mag worden gebruikt.

Extra regelementen

7. Overige

a) Poeders en waxen

Er mag een granulaire shuffleboard-wax of poeder in de goot worden geplaatst zodat spelers hun schijf in de wax kunnen wrijven voordat ze schieten. Het kan door toernooiofficials op het speeloppervlak worden aangebracht als zij van mening zijn dat de omstandigheden dit rechtvaardigen.

b) Gelijkheid is blijheid

Als de tijd in een getimede wedstrijd op is, wordt één extra schot toegestaan, indien nodig, om het aantal schoten gelijk te maken.

c) Grenzen overschreiden

Als een schijf de buitenste grenslijn raakt of overschrijdt, is deze uit het spel. (Onderhevig aan 8e)

d) Schijf in de goot

Als een schijf uit het spel is, moet deze in de goot worden geplaatst vóór de beurt van de volgende speler en moet daar blijven tot het einde van de ronde.

e) Regel van de draaiende schijf

De regel van de draaiende schijf - Als een schijf de buitenste grenslijn raakt of overschrijdt en niets anders dan het speeloppervlak raakt terwijl het de buitenste grenslijn raakt of overschrijdt, en onder zijn eigen momentum terugkeert om binnen de buitenste grenslijn te eindigen, wordt het nog steeds beschouwd als in het spel.

f) Regel van de beschadigde positie

De regel van de beschadigde positie - Als een schijf de buitenste grenslijn raakt of overschrijdt, de achterwand en / of schijven die uit het spel zijn, raakt en vervolgens het speeloppervlak opnieuw betreedt, is deze schijf uit het spel, maar de veranderde positie van alle geraakte schijven blijft behouden en alle 20's gemaakt worden geteld. (behalve voor een schijf die uit het spel is)

Crokinole kampioenschappen

Over de hele wereld zijn er Crokinole tournooien. Natuurlijk in het land van origine Canada maar sinds 2019 nu ook in Nederland.

De laatste nieuwtjes

Crokinole nieuws

Review: Tracey Crokinole Board
Ik heb onlangs mijn eigen Tracey Tour Crokinole Board uit Canada binnen, en natuurlijk ben ik enthousiast om mijn ervaring met jullie te delen. Als een gepassioneerde Crokinole liefhebber, was ik erg benieuwd naar dit product.
Crokinole op Koningsdag 2023
Vandaag een speciale editie van Crokinole op deze mooie Koningsdag 2023. Een geslaagde promotie voor het leukste spel op aarde.
Review: Muzzies Melvern Toernooi Bord
Ik heb thuis een Crokinole bord dat gemaakt is in Canada. Het land waar de uitvinder was geboren. Het is door Muzzies Crokinole gefabriceerd. Een op zich wel dure investering. Maar je krijgt echt veel waar voor je geld.
MISSIE

NL-Crokinole is gemaakt om de crokinole-scene in Nederland een boost tegeven. Het is onze hoop dat meer mensen inzien dat Crokinole eigelijk veel leuker is dan sjoelen. Als je iets wil weten, delen of organiseren wat met Crokinole te maken heeft, laat het ons weten via nl-crokinole@gmail.com.

Joert & Sander

Beheerders van NL-Crokinole